Schouwing HiT VN Panel Heerenveen van de Dracht, Sieverstraat en Lindegracht en toegankelijkheid Gemeentehuis en Posthuis

Op woensdag 29 november 2017 hebben leden van het geschouwd in het centrum van Heerenveen om de situatie voor wat betreft de toegankelijkheid van de Openbare Ruimte in dit gebied in kaart te brengen.

Dracht / Sieverstraat

  • De bekende hindernissen zoals fietsen en uitstallingen zoals banners, reclamezuilen en uitstallingen met producten. Als meest hinderlijk wordt de uitstalling van de Zuivelhoeve ervaren.
  • Ingang winkels (bijvoorbeeld: Kruidvat en Trekpleister) is vanwege de vele uitstallingen van producten vaak niet toegangsvriendelijk voor scootmobielers.
  • Gladde bestrating bij regen is een algemeen bekend probleem en bestrating is zelfs deels kapot.
  • Hoek Dracht, Van Harenspad rond het beeld van Duisenberg wordt door voetgangers niet als vriendelijk ervaren door ’dwars’ overstekende fietsers.

 Lindegracht

Ook op de Lindengracht de bekende reclamezuilen en banners.

Gemeentehuis

Toegang tot het gemeentehuis is voor visueel gehandicapten niet prettig. Als je onbekend bent, bots je tegen de glazen wand. De goedbedoelde ‘tochtdeur’ is voor hen uiteraard niet zichtbaar.
Ook de stalen ‘toegangsmat’ met gaatjes is een belemmering voor de poten van blindengeleidehonden.

Posthuis Theater

Het Posthuis Theater is toegankelijk voor de scootmobielers. De bel zit op de juiste hoogte, zodat men iemand kan waaschuwen, die vervolgens de 2e helft van de toegangsdeur kan openen.

 

Aanbeveling: Duidelijke regels en meer handhaving